«Η ιστορία του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιώς: μια πρώτη ανάγνωση»

1 peiraias card old

Εγκαίνια έκθεσης του Ιστορικού Αρχείου Πειραιώς και παρουσίαση του λευκώματος

Τη Δευτέρα 13 Μαρτίου στις 5 το απόγευμα θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της Έκθεσης του Ιστορικού Αρχείου του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιώς, στο ΕΒΕΠ.
Θα ακολουθήσει η παρουσίαση του Λευκώματος με τίτλο «Η ιστορία του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιώς: μια πρώτη ανάγνωση», που επιμελήθηκε η επιστημονική ομάδα του ΙΝΕΜΥ- ΕΣΕΕ στην αίθουσα «Γεώργιος Κασιμάτης» του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς {Γεωργίου Κασιμάτη 1, Πλατεία Οδησσού, 2ος όροφος}.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, θα απονεμηθεί τιμητική διάκριση στον Πρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς και της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας κ. Βασίλη Κορκίδη, καθώς και σε διακεκριμένες προσωπικότητες από το χώρο του πειραϊκού εμπορίου.
Επίσης, θα απονεμηθούν τα βραβεία, οι έπαινοι και τα αναμνηστικά διπλώματα των διακριθέντων και των συμμετεχόντων στον διαγωνισμό φωτογραφίας με θέμα «Μια ματιά στην Αγορά του Πειραιά».

O Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς είναι ένας από τους παλαιότερους της Ελλάδας, με έτος ίδρυσης το 1900, και διαθέτει ένα πλούσιο αρχείο εγγράφων και φωτογραφιών που αποτυπώνουν τη μακρόχρονη παρουσία του. Το ΙΝΕΜΥ της ΕΣΕΕ ανέλαβε την ψηφιοποίηση και αρχειονομική καταγραφή αυτού του αρχείου.
Η παρουσίαση του αρχείου του ΕΣΠ στο ευρύ κοινό, συνίσταται αφενός στη δημιουργία ενός εμπεριστατωμένου και πλούσιου σε φωτογραφικό υλικό και άλλα τεκμήρια λευκώματος και αφετέρου στη σύσταση μίας εικαστικής έκθεσης, η οποία περιλαμβάνει πάνω από διακόσιες φωτογραφίες που, μεταξύ άλλων, απεικονίζουν την ιστορία της Ελλάδας, από το 1900 έως σήμερα, μέσα από την ιστορία του ΕΣΠ, καθώς και μεγάλο αριθμό αυτούσιων, πρωτότυπων εγγράφων (πρακτικά συνεδριάσεων, καταστατικά, επιστολογραφία, διεθνείς εμπορικές συναλλαγές κ.ά.).

Η έκθεση συνοδεύεται από φωτογραφίες που καταγράφουν τον σύγχρονο εμπορικό Πειραιά, οι οποίες προέκυψαν μέσα από τον διαγωνισμό που διοργάνωσε ο ΕΣΠ και απηύθυνε σε σπουδαστές Λυκείων και ΤΕΙ του Πειραιά, καθώς και σε φοιτητές της ΑΣΚΤ.
Το σύνολο των φωτογραφικών προτάσεων που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο του διαγωνισμού, θα παρουσιαστεί με τη μορφή ενός slide show.

Τέλος, η έκθεση θα πλαισιώνεται από ένα βίντεο με συνεντεύξεις παλαιών, αλλά και σύγχρονων εκπροσώπων του πειραϊκού εμπορίου, με στόχο την προφορική καταγραφή της σύγχρονης ιστορίας του εμπορικού κόσμου και την παρακολούθηση των αλλαγών και διαφοροποιήσεων που συνέβησαν στη διάρκεια του 20ού και στο ξεκίνημα του 21ού αιώνα.

Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στους χώρους του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς έως τις 30 Ιουνίου 2017.

eep logo