Συνάντηση Στουρνάρα με αντιπροσωπεία της China Development Bank

1 stournaras

Mε αντιπροσωπεία της κινεζικής αναπτυξιακής τράπεζας, China Development Bank (CDB), συναντήθηκε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) κ. Γιάννης Στουρνάρας. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια της υπογραφής συμφωνίας συνεργασίας μεταξύ της ΤτΕ και της CDB, που υπογράφηκε τον Ιούλιο του 2016, και η οποία προβλέπει την προώθηση των διμερών σχέσεων και της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας μεταξύ της Κίνας και της Ελλάδας. Σημειώνεται ότι η CDB είναι μία από τις μεγαλύτερες αναπτυξιακές τράπεζες στον κόσμο και η μεγαλύτερη της Κίνας στον τομέα των ξένων επενδύσεων και της χρηματοδοτικής συνεργασίας.

Κατά τη συνάντηση, στην οποία επίσης πήραν μέρος ανώτερα στελέχη της ΤτΕ, ο κ. Στουρνάρας εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόθεση της CDB να διευρύνει την παρουσία της στη χώρα μας, κυρίως με τη χρηματοδότηση έργων υποδομών, τονίζοντας ότι «η προώθηση της επιχειρηματικότητας και οι ξένες άμεσες επενδύσεις είναι από τα πιο σημαντικά εργαλεία στην προσπάθεια για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας».

Από την πλευρά του ο κ. Hu Huaibang, πρόεδρος της κινεζικής τράπεζας, επισήμανε ότι η CDB δίνει προτεραιότητα στην Ευρώπη για την επέκτασή της στις διεθνείς αγορές και ότι έχει δημιουργήσει ειδικά ταμεία για τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος συμπληρώνονται 45 χρόνια από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και της Κίνας. Κατά τη συνάντηση τονίστηκε επίσης ότι η CDB επιθυμεί να ενισχύσει την παρουσία της στην Ελλάδα, μέσω και της συνεργασίας της με ελληνικές τράπεζες.

kathimerini.gr