Ενδιαφέρον COSCO και για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ

trainose stathmos

 

Η κινεζική COSCO, αφού κατέθεσε τη μοναδική προσφορά για το μεγαλύτερο λιμάνι της Ελλάδας, αναμένεται να υποβάλει προσφορά και για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο πηγές του κλάδου.

Εάν η COSCO , μετά τις εγκαταστάσεις στο λιμάνι του Πειραιά, αποκτήσει πρόσβαση και στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα διασφαλίσει θαλάσσια διασύνδεση με τη διώρυγα του Σουέζ και σιδηροδρομική πρόσβαση στα Βαλκάνια και την ανατολική Ευρώπη.

Μετά τη συγχώνευσή της τον Δεκέμβριο με την China Shipping Group, το ενδιαφέρον της COSCO σε ό,τι αφορά την Ελλάδα εστιάζεται στο να αυξήσει το μερίδιό της στην αγορά σε μια δύσκολη περίοδο για τη ναυτιλία λόγω της υπερπροσφοράς. Συμβαδίζει επίσης με την πολιτική της Κίνας να δημιουργηθεί μια διέξοδος για τις κινεζικές βιομηχανικές υπερδυνάμεις που έχουν εγκλωβιστεί στην παγκόσμια ύφεση και την επιβράδυνση της εγχώριας ανάπτυξης.

Ωστόσο, η COSCO θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ανταγωνισμό για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, μεταξύ άλλων από την αμερικανική εταιρία Watco, σχολιάζει το Reuters.

«Η COSCO και η Watco ενδιαφέρονται για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ», δήλωσε η πηγή που θέλησε να μην κατονομαστεί. «Υπάρχει επίσης ένας ελληνικός όμιλος που ενδιαφέρεται και αναζητεί εταίρο», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Εκπρόσωπος της COSCO αρνήθηκε να σχολιάσει ενδεχόμενες προσφορές για άλλα περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού Δημοσίου. Δήλωσε πως η εταιρία πιστεύει ότι η επέκταση δραστηριοτήτων στο λιμάνι του Πειραιά θα βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα και την αποτελεσματικότητα του λιμανιού, αλλά αρνήθηκε να αναφερθεί περαιτέρω σε πιο λεπτομερή σχέδια. Η επικοινωνία με την Watco για σχολιασμό δεν κατέστη δυνατή, ενώ η πηγή δεν κατονόμασε τον ελληνικό όμιλο.

«Ο Πειραιάς είναι ήδη επιτυχία. Για να αναπτυχθεί περαιτέρω, μια προϋπόθεση είναι ότι πρέπει να αναπτυχθούν οι συνδέσεις υποδομών με άλλα τμήματα της Ευρώπης», σχολίασε ο Φρανς-Πολ βαν ντερ Πούτερ, αναλυτής στο ολλανδικό think-tank Clingendael.

Ο Πειραιάς, πύλη εισόδου για την COSCO και άλλους ασιατικούς ομίλους, εξασφαλίζει, σε σχέση με τις εναλλακτικές βορειοευρωπαϊκές διαδρομές, την ταχύτερη πρόσβαση των ασιατικών προϊόντων στην Ευρώπη , με την COSCO ήδη να προσελκύει πολυεθνικές όπως η Huawei και η Samsung Electronics για διανομή των προϊόντων τους στην ευρωπαϊκή, και όχι μόνο, αγορά.
«Πιστεύω ότι όποιο λιμάνι ή σχετική επένδυση στη Μεσόγειο – όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά επίσης στην Τουρκία, τη Βόρεια Αφρική και τη Μαύρη Θάλασσα – θα είναι ενδιαφέρουσα», δήλωσε ο Τζόναθαν Μπίαρντ, αντιπρόεδρος στη συμβουλευτική εταιρία σε θέματα μεταφορών ICF International στο Χονγκ Κονγκ.

Πηγή: skai.gr

eep logo