Γ. Μπρας: Η λειτουργία του δικτύου υδατοδρομίων θα συμβάλει στην ανάπτυξη των νησιών

bras ioannis 2

«Η δημιουργία του δικτύου υδατοδρομίων φαίνεται μικρό έργο αλλά είναι στην πραγματικότητα πολύ μεγάλο. Ίσως από τα μεγαλύτερα στο Νότιο Αιγαίο. Με όρεξη και δυναμισμό θα αναζητήσουμε τη συνεργασία όλων. Πρέπει να ξεπεραστούν και οι όποιοι προβληματισμοί για το συγκεκριμένο εγχείρημα».
Στη δημιουργία δικτύου υδατοδρομίων, αναφέρεται μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή του ο Ceo 5-Senses Consulting Project Manager των Υδατοδρομίων στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου Γιάννης Μπρας.

«Θα πρέπει να αντλήσουμε δυναμική από όλους τους φορείς. Είναι ανάγκη όχι μόνο να ξεπεραστούν τα προβλήματα και να λειτουργήσουν τα υδατοδρόμια αλλά να δημιουργηθεί ισόρροπη ανάπτυξη. Θα προσπαθήσουμε να ενεργοποιήσουμε τις τοπικές δυνάμεις. Πρέπει να δουλέψουμε όλοι μαζί και να γίνει σωστός προγραμματισμός για την λειτουργία του δικτύου», τονίζει ο κ. Γιάννης Μπρας.

Σε ερώτηση σχετικά με το χρόνο λειτουργίας των υδατοδρομίων, ο κ. Μπρας δηλώνει:
«Θα πρέπει πρώτα να ξεκαθαριστούν ζητήματα που αφορούν το νομικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία των υδατοδρομίων. Ελπίζω να γίνει αυτό σε ένα με ενάμισι μήνα. Αν αντιμετωπιστούν τα προβλήματα υπολογίζουμε ότι θα έχουμε μέσα στο καλοκαίρι εξελίξεις θετικές για τις αδειοδοτήσεις. Στη συνέχεια θα δρομολογηθούν οι διαγωνισμοί. Στόχος είναι να λειτουργήσει το δίκτυο στις αρχές της τουριστικής περιόδου του 2017».

Ο κ. Μπρας αναφέρεται και στον τομέα της κρουαζιέρας με τον οποίο έχει ασχοληθεί αρκετά.
«Για την κρουαζιέρα το 2016 θα είναι χρονιά με σκαμπανεβάσματα. Αρκετές εταιρείες άλλαξαν τα δρομολόγια τους και απέκλεισαν την Τουρκία από τα προγράμματα τους. Αυτό είχε κάποια οφέλη προσωρινά. Εμένα αυτό όμως με ανησυχεί. Αν αντιδράσουν οι επιχειρηματίες που ασχολούνται με τον τουρισμό και οι αρμόδιοι φορείς και αναπτύξουν συνεργασία με τις εταιρείες κρουαζιέρας κάτι μπορεί να γίνει», τονίζει ο κ. Μπρας.

Ακολουθεί η συνέντευξη του Γιάννη Μπρα:

• Ποια είναι τα συναισθήματα σας για την επιλογή σας στην συγκεκριμένη θέση από τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργο Χατζημάρκο;
Είναι εξαιρετικά μεγάλη τιμή η επιλογή μου από τον περιφερειάρχη κ. Γιώργο Χατζημάρκο. Είναι άνθρωπος με διορατικότητα και στόχους. Η περιφερειακή αρχή στοχεύει σε ένα δύσκολο στόχο. Κλήθηκα να βοηθήσω στρατηγικά και επί της ουσίας το εγχείρημα . Πρέπει να αντιμετωπιστούν κάποια προβλήματα. Η λειτουργία του δικτύου υδατοδρομίων θα συμβάλει στην ανάπτυξη των νησιών. Θα χρησιμοποιήσουμε τη λύση των φορητών εγκαταστάσεων για να μην προκαλούνται προβλήματα στις λιμενικές υποδομές.

• Θα επισκεφθείτε τα νησιά στα οποία θα δημιουργηθούν υδατοδρόμια;
Θα τα επισκεφθούμε αρκετές φορές για να εξετάσουμε σε τι κατάσταση βρίσκονται οι υποδομές. Θα πρέπει να αντλήσουμε δυναμική από όλους τους φορείς. Είναι ανάγκη όχι μόνο να ξεπεραστούν τα προβλήματα και να λειτουργήσουν τα υδατοδρόμια αλλά να δημιουργηθεί και ισόρροπη ανάπτυξη. Θα προσπαθήσουμε να ενεργοποιήσουμε τις τοπικές δυνάμεις. Πρέπει να δουλέψουμε όλοι μαζί και να γίνει σωστός προγραμματισμός για την λειτουργία του δικτύου.

• Πότε υπολογίζετε ότι θα λειτουργήσουν τα υδατοδρόμια;
Θα πρέπει πρώτα να ξεκαθαριστούν ζητήματα που αφορούν το νομικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία των υδατοδρομίων. Ελπίζω να γίνει αυτό σε ένα με ενάμισι μήνα. Αν αντιμετωπιστούν τα προβλήματα, υπολογίζουμε ότι θα έχουμε μέσα στο καλοκαίρι εξελίξεις θετικές για τις αδειοδοτήσεις. Στη συνέχεια θα δρομολογηθούν οι διαγωνισμοί. Θα βοηθήσουμε να γίνουν οι διαγωνισμοί για τους operators . Στόχος είναι να λειτουργήσει το δίκτυο στις αρχές της τουριστικής περιόδου του 2017. Βασική προϋπόθεση είναι να ξεκαθαρίσει το νομικό πλαίσιο.

• Θα λειτουργήσουν όλα μαζί τα υδατοδρόμια;
Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου επιδιώκει να υπάρχει συνδεσιμότητα μεταξύ των υδατοδρομίων. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να ετοιμαστούν στο χρόνο που πρέπει και να λειτουργήσουν όλα τα υδατοδρόμια.

• Ποια θα είναι τα οφέλη από τη λειτουργία των υδατοδρομίων για τους νησιώτες;
Θα ωφεληθεί ο τουρισμός. Οι ξένοι επισκέπτες θα έχουν περισσότερες επιλογές. Σε ό,τι αφορά την προβολή του εγχειρήματος θα βοηθήσει η Περιφέρεια σε συνεργασία με τους τουριστικούς πράκτορες. Τους χειμερινούς μήνες τα υδροπλάνα θα μπορούν να μεταφέρουν ασθενείς ακόμη και κάποιες προμήθειες . Γνωρίζουμε τα προβλήματα που υπάρχουν στα νησιά. Θα πρέπει να προωθηθεί η σύνδεση των προορισμών μεταξύ τους. Όταν ανοίξει η αγορά θα έρθουν και άλλοι επενδυτές.

• Το κόστος μεταφοράς δηλαδή τα εισιτήρια θα κοστίζουν ακριβά για τους νησιώτες;
Θα είναι τιμολογιακά ανταγωνιστικό το εγχείρημα. Θα παρέχονται ευκαιρίες στους επισκέπτες να κάνουν και εκδρομές με τα υδροπλάνα. Φθηνότερα θα κοστίζουν οι μεταφορές των ασθενών.

• Θα ωφεληθεί και η κρουαζιέρα από τη λειτουργία του δικτύου υδατοδρομίων;
Είναι βέβαιο αυτό. Έχουν γίνει συζητήσεις με εταιρείες κρουαζιέρας για τη χρήση υδροπλάνων. Στο Ντουμπάι οι εταιρείες κρουαζιέρας πωλούν και εκδρομές με υδροπλάνα στους πελάτες τους και πάνε πολύ καλά. Τα υδροπλάνα θα είναι ακόμη ένα «όπλο» για τους τουριστικούς πράκτορες και τους φορείς των νησιών.

• Ποιες είναι οι προοπτικές στον τομέα της κρουαζιέρας φέτος;
Το πρόβλημα δεν είναι στον αριθμό των επισκεπτών που έρχονται στην Ελλάδα με τα κρουαζιερόπλοια αλλά στα έσοδα. Για την κρουαζιέρα το 2016 θα είναι χρονιά με σκαμπανεβάσματα. Αρκετές εταιρείες άλλαξαν τα δρομολόγια τους και απέκλεισαν την Τουρκία από τα προγράμματα τους. Αυτό είχε κάποια οφέλη προσωρινά. Εμένα αυτό όμως με ανησυχεί. Αν αντιδράσουν οι επιχειρηματίες που ασχολούνται με τον τουρισμό και οι αρμόδιοι φορείς και αναπτύξουν συνεργασία με τις εταιρείες κρουαζιέρας κάτι μπορεί να γίνει. Αν όχι μπορεί οι εταιρείες να αποσύρουν τα πλοία τους από την περιοχή. Στα νησιά, όπου φθάνουν καθημερινά παράτυποι μετανάστες, υπάρχει ήδη πρόβλημα. Θα πρέπει οι αυτοδιοικητικοί και γενικά οι επιχειρηματίες που ασχολούνται με τουρισμό να αποδείξουν πως στα νησιά υπάρχει ασφάλεια και καλή φιλοξενία.

• Αυτό σημαίνει επιθετική διαφήμιση για το θαλάσσιο τουρισμό;
Επιβάλλεται να γίνει στοχευμένη προσπάθεια διαφήμισης. Στόχος θα πρέπει να είναι οι εταιρείες κρουαζιέρας. Στις τουριστικές εκθέσεις θα πρέπει να υπάρχει και μια μικρή ενότητα που θα αφορά τον θαλάσσιο τουρισμό. Και οι δήμαρχοι θα πρέπει να συνεργαστούν με την Περιφέρεια στο θέμα της προβολής στο εξωτερικό. Η δημιουργία του δικτύου υδατοδρομίων φαίνεται μικρό έργο αλλά είναι στην πραγματικότητα πολύ μεγάλο. Ίσως από τα μεγαλύτερα στο Νότιο Αιγαίο.
Με όρεξη και δυναμισμό θα αναζητήσουμε τη συνεργασία όλων. Πρέπει να ξεπεραστούν και οι όποιοι προβληματισμοί για το συγκεκριμένο εγχείρημα.

Πηγή:www.dimokratiki.gr

eep logo