Παράσταση-αφιέρωμα στη Μαντώ Μαυρογένους από τον Λευτέρη Γιοβανίδη

manto giovannidis

Πρεμιέρα στην πατρίδα της, τη Μύκονο

Ο Λευτέρης Γιοβανίδης παρουσιάζει μία παράσταση αφιέρωμα στη Μαντώ Μαυρογένους και ξεκινά την περιοδεία της από την πατρίδα της την Μύκονο.

Η γυναίκα που για τη συνολική της προσφορά στον αγώνα τιμήθηκε από τον Καποδίστρια με τον βαθμό της Αντιστρατήγου. Διώχθηκε και εξορίστηκε από τον πολιτικό Ιωάννη Κωλέττη και τελικά πέθανε πάμφτωχη στην Πάρο καθώς είχε ξοδέψει όλη της την περιουσία για τον αγώνα και την επανάσταση.

Λαχταρώ για μια ημέρα μάχης όπως εσείς στενάζετε ύστερ’ από ένα χορό. Δεν υπάρχει άλλο κοινό γνώρισμα μεταξύ μας παρά οι φυσικές χάρες που μ’ αυτές μάς επροίκισε ο ουρανός. Εσείς κάνετε χρήση αυτών ενάντια στον προορισμό τους και δεν αντιπροσωπεύετε παρά όντα παθητικά. Πιο ευτυχής εγώ, έδωσα στις φυσικές μου χάρες ένα χρήσιμο και νόμιμο προορισμό για τη δόξα. Με τον δικό σας τρόπο δεν βλέπετε στους άνδρες παρά θαυμαστές της καλλονής σας, ενώ εγώ βλέπω σ’ αυτούς τα στηρίγματα της χώρας μου…»

Η παράσταση «MANTΩ: la bella Greca» φιλοδοξεί να λειτουργήσει «αντί στεφάνου για όσους ζήσαν τολμηροί».

Στη Μύκονο η πρεμιέρα για τη «Μαντώ» του Λευτέρη Γιοβανίδη
Ο Δήμος Μυκόνου με αφορμή την επέτειο για την επανάσταση του 1821 και θέλοντας να τιμήσει τη Μαντώ Μαυρογένους -μιας και η ζωή της έχει συνδεθεί με αυτό το νησί- ανέθεσε στη συγγραφέα Θεοδώρα Καπράλου («Αρίστος» (διασκευή), «Η Γιαννούλα η Κουλουρού», «Love Not»), τη δημιουργία ενός νέου έργου αφιερωμένο στο πρόσωπο της ηρωίδας σε σκηνοθεσία Λευτέρη Γιοβανίδη, παράλληλα με την δεύτερη παράσταση που παρουσιάζει αυτό το καλοκαίρι, τον «Λουκή Λάρα»

Τρεις σύγχρονοι ερμηνευτές-δυο γυναίκες και ένας άντρας- «ζωντανεύουν» μια ολόκληρη εποχή. Η Μαντώ Μαυρογένους, ο πρίγκιπας Υψηλάντης, οι γονείς της -το ζεύγος Μαυρογένη, ο παπά-Μαύρος, η αδερφή της, ο Άγγλος αξιωματικός Μπλακιέρ, ο έμπιστος της Γεώργιος Μαυρομάτης, ο Υάκινθος Μπλάκαρης, είναι μερικά από τα πρόσωπα του έργου που ενσαρκώνουν αυτό το ζωντανό μνημείο συλλογικής επανάστασης και προσωπικής εξομολόγησης. Παίζουν οι ηθοποιοί Ευγενία Σαμαρά, Γιωργής Τσαμπουράκης, Αντιγόνη Φρυδά.

Ευγενία Σαμαρά, Γιωργής Τσαμπουράκης, Αντιγόνη Φρυδά.
Ιστορικά και φανταστικά πρόσωπα μας μεταφέρουν την εμπειρία τους από τα χρόνια της Επανάστασης αλλά και από την προσωπική τους σχέση με τη Μαντώ, όπως τη γνώρισε καθένας τους. Μια ηρωίδα της Ελλάδας, αλλά πάνω από όλα μια γυναίκα του κόσμου, μας ξανασυστήνεται και μας καταθέτει τη διαχρονική δύναμη της τόλμης, έξω από τα κοινωνικά στερεότυπα του φύλου, της τάξης και της εποχής. Μια προσωπικότητα που αδικήθηκε και προδόθηκε από την Ιστορία και τους σύγχρονους της, φανερώνεται ως ένα από τα πιο προοδευτικά και φωτεινά «σημεία αναφοράς» που μπορεί να έχει ο σημερινός θεατής και ο σημερινός πολίτης του κόσμου.

Κείμενο: Θεοδώρα Καπράλου / Διασκευή και σκηνοθεσία: Λευτέρης Γιοβανίδης /Σκηνικά – κοστούμια: Γιάννης Μετζικώφ / Πρωτότυπη μουσική: Θοδωρής Λεμπέσης / Κίνηση: Ζωή Χατζηαντωνίου / Φωτισμοί: Νίκος Σωτηρόπουλος / Βοηθός σκηνοθέτη: Βασιλική Σουρρή / Με τους: Ευγενία Σαμαρά, Γιωργής Τσαμπουράκης, Αντιγόνη Φρυδά.

Πρόγραμμα παραστάσεων στη Μύκονο

  • 5 Ιουλίου στον κήπο του Καλλιτεχνικού Σταθμού Μυκόνου της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών.
  • 25 και 26 Ιουλίου στη Μονή Παλαιοκάστρου Άνω Μεράς Μυκόνου
  • 21 και 22 Αυγούστου στην αυλή του Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκόνου
  • 17 και 18 Σεπτεμβρίου στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων της ΚΔΕΠΠΑΜ στο Ματογιάννι.
  • 16 και 17 Σεπτεμβρίου εκπαιδευτικές παραστάσεις στα Γυμνάσια και Λύκεια της Μυκόνου.

Επίσης η παράσταση θα παρουσιαστεί:

  • 16 Ιουλίου, Ναύπλιο – πλατεία Αγίου Γεωργίου
  • 23 Αυγούστου, Τήνος - Θέατρο στον Κουμάρο
  • 7 Σεπτεμβρίου, Πεύκη

Πηγή: iefimerida.gr

Pin It

eep logo