ΟΛΠ/Cosco : Δίνουμε το Silo για το Εναλίων

silo limaniou

Το Portnet είναι από τα πρώτα μέσα που αλίευσαν και ανέδειξαν την είδηση ότι, από το Ταμείο Ανάπτυξης δεσμεύονται 50 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία Μουσείου Εναλίων Αρχαιοτήτων στον Πειραιά. Την Παρασκευή το απόγευμα, μετά τις διαδοχικές συναντήσεις του δημάρχου Πειραιά Γιάννη Μώραλη με τους υπουργούς Γ.Γεραπετρίτη και Θ.Σκυλακάκη, μεταξύ άλλων επιβεβαιώθηκε η σχετική είδηση και διευκρινίστηκε ότι το Μουσείο Εναλίων θα κατασκευαστεί στην περιοχή του Silo στο λιμάνι, εκεί ακριβώς που προβλεπόταν να γίνει, σύμφωνα με την οραματική Πολιτιστική Ακτή που είχε σχεδιάσει ο Γιώργος Ανωμερίτης.

Από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η απόφαση να κατασκευαστεί το μουσείο, είχε προκύψει ένα ζήτημα. Που θα κατασκευαζόταν; Και αφού ήδη εδώ και μέρες ακουγόταν ότι ως τοποθεσία προκρινόταν η περιοχή του παλιού Silo στο λιμάνι, πως ήταν δυνατόν να γίνει αυτό; Η απάντηση ήταν – και είναι – μόνο με τη σύμφωνη γνώμη των Κινέζων!

Όταν το 2016 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ παρεχώρησε το πλειοψηφικό κομμάτι του ΟΛΠ στην Cosco, δεν ενέταξε την κατασκευή του μουσείου στις υποχρεωτικές επενδύσεις. Ως εκ τούτου και η περιοχή του Silo ήταν και είναι ένα «οικόπεδο» ιδιοκτησίας (για την ακρίβεια μακροχρόνια μισθωμένο) ΟΛΠ/Cosco. Πως μπορεί κάποιος να χτίσει κάτι στο οικόπεδο κάποιου άλλου, είναι το ερώτημα λοιπόν.

Νωρίτερα το μεσημέρι της Παρασκευής, στελέχη του ΟΛΠ/Cosco σχολίαζαν την πληροφορία για την δημιουργία Μουσείου Εναλίων Αρχαιοτήτων στο Silo με την φράση: «Ευχαρίστως το παραχωρούμε»! Η αλήθεια είναι ότι στην περιοχή θα κατασκευαστούν δύο πεντάστερα ξενοδοχεία από τον ΟΛΠ, οπότε η κατασκευή του μουσείου δίνει προστιθέμενη αξία στην επένδυση του ΟΛΠ.

Μιλάμε δηλαδή για μια win-win σχέση, κατά την οποία κερδίζει ο ΟΛΠ και η ελληνική Πολιτεία. Πιο πολύ κερδισμένη όμως βγαίνει η πόλη του Πειραιά και ο Δήμος της, που βλέπει να δημιουργείται στα όριά του ένα εμβληματικό, υπερτοπικό σημείο αναφοράς.

 

eep logo