Αύξηση των κυβερνοεπιθέσεων σε λιμάνια και clusters

cyber security ship

Αυξημένος ήταν ο αριθμός των phishing-κυβερνοεπιθέσεων που δέχθηκαν ανά τον κόσμο τα λιμάνια και τα cluster τους.
Σύμφωνα με τα πρώτα στατιστικά στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας οι αναφερόμενες κυβερνοεπιθέσεις αυξήθηκαν κατά 900% από το 2017 και μετά.

Αναλυτές του τομέα της πληροφορικής αποδίδουν την αύξηση στην ταχεία ψηφιοποίηση των λιμένων αλλά κυρίως στο γεγονός ότι η απομακρυσμένη εργασία που «επιβλήθηκε» από το 2020 αύξησε σημαντικά τον βαθμό τρωτότητας των συστημάτων καθώς οι «επιτιθέμενοι» εκμεταλλεύτηκαν έναν υπάλληλο στην άλλη άκρη του πληκτρολογίου για να αποκτήσουν πρόσβαση - μέσω μεθόδων όπως τα ηλεκτρονικά μηνύματα ηλεκτρονικού "ψαρέματος" (phishing) στα βασικά συστήματα λιμένων ή και ναυτιλιακών εταιριών διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων.

Μάλιστα η Barracuda Networks διαπίστωσε ότι τα μηνύματα ηλεκτρονικού "ψαρέματος" (phishing) παγκοσμίως αυξήθηκαν κατά 667% τον Μάρτιο του 2020.

Οι περισσότερες εταιρίες ασφαλείας έχουν αυξήσει το βαθμό «ευαισθησίας» στα ηλεκτρονικά τους συστήματα προσθέτοντας περισσότερες δικλείδες ασφαλείας για τις απομακρυσμένες συνδέσεις (secure remote access) αλλά και για τις «φορητές συσκευές αποθήκευσης» που μπορεί να συνδεθούν στους κεντρικούς ή περιφερειακούς υπολογιστές.

theseanation.gr

eep logo