Διάσωση 85 επιβατών σε ξύλινο πλεούμενο στη Μεσόγειο

metanastes varka thalassa 7

Από τη ΜΚΟ ResQ People

Το πλοίο ResQ People, που εκτελεί επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στη Μεσόγειο, επιβίβασε 85 μετανάστες στην κεντρική Μεσόγειο, όπως ανακοίνωσε η ομώνυμη ιταλική οργάνωση εθελοντών μέσω Twitter την Παρασκευή (13/8).

Οι μετανάστες επέβαιναν σε μικρό ξύλινο πλεούμενο και διέτρεχαν κίνδυνο, διευκρίνισε η ΜΚΟ. Η επιχείρηση έγινε στη ζώνη έρευνας και διάσωσης της Λιβύης.

Το πλοίο της οργάνωσης ανήκε ως πρότινος στη γερμανική Sea-Eye και έπλεε με το όνομα Αλαν Κούρντι, στη μνήμη του μικρού Σύρου, το πτώμα του οποίου είχε ξεβραστεί στα τουρκικά παράλια.

Η Sea-Eye πούλησε το πλοίο στην ιταλική ΜΚΟ, στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να συγκεντρώσει κεφάλαια για να αγοράσει νέο.

Στην κεντρική Μεσόγειο μη κυβερνητικές οργανώσεις διεξάγουν συχνά επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης προσφύγων και μεταναστών. Παραφορτωμένα πλεούμενα αναχωρούν από τις ακτές της Λιβύης και της Τυνησίας στο πλαίσιο της προσπάθειας ανθρώπων που έφυγαν για να σωθούν από τις συρράξεις, τους διωγμούς ή την ανέχεια να φθάσουν σε κράτη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Πριν μια εβδομάδα, πλοίο που μετέφερε 257 μετανάστες έδεσε λιμάνι του Τράπανι, στην Ιταλία, σχεδόν μία εβδομάδα αφότου διέσωσε τους ανθρώπους σε διεθνή ύδατα ανοικτά της Τυνησίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, πάνω από 1.000 μετανάστες έχουν χάσει τη ζωή τους στη Μεσόγειο μέχρι στιγμής φέτος. Το αντίστοιχο διάστημα της περασμένης χρονιάς, ο αριθμός των νεκρών ήταν περίπου 330.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)