O πράκτωρ της διπλανής πόρτας

bond from ruusia with love

Του Δημήτρη Καπράνου

Ήταν η εποχή που πηγαίναμε στις πρώτες τάξεις του γυμνασίου, όταν εισέβαλε στη ζωή μας ο "007". Χαμός στο ίσιωμα! Δεν ήσουν "in" για την εποχή αν δεν άκουγες Beatles και Rolling Stones, αν δεν φορούσες παντελόνι "καμπάνα" και αν δεν έβλεπες τις ταινίες του ατσαλάκωτου πράκτορα.
"Πράκτωρ 007 - Από τη Ρωσία με αγάπη" ήταν ο τίτλος της πρώτης ταινίας που προβλήθηκε στην χώρα μας. Ήταν από τις ταινίες που γίνονται επιτυχία "από στόμα σε στόμα". Δεν υπήρχε τότε η τηλεόραση ούτε το ραδιόφωνο έδινε μεγάλη σημασία στο σινεμά. Μόνος του πάσχιζε ο Μαστοράκης με το "Λεωφορείον η μελωδία" και την δισκογραφική εταιρεία του φιλέλληνα Βέλγου Μαρτέν Γκεσάρ να "δυτικοποιήσει" τη νεολαία, που πελαγοδρομούσε μεταξύ της κλάψας του Καζαντζίδη και του λικνίσματος των γοφών του Έλβις. Ώσπου, ήρθε ο Σον (τον λέγαμε τότε Σιν) Κόνερι.
Ευθυτενής, γυμνασμένος, παρφουμαρισμένος, ντυμένος στην πένα, με άψογο κούρεμα και μαντιλάκι στο πέτο, να χαϊδεύει το μάγουλο με ένα πιστόλι και να κατακτά τις γυναίκες με ένα και μόνο σήκωμα των οφρύων του.
-Απίθανη η ταινία! Να πας να την δεις. Τέλεια όλα. Η μουσική, η δράση.
Σε ελάχιστο χρόνο, ο James Bond, ο ήρωας του συγγραφέα, πρώην πράκτορα των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών, ήταν το είδωλο εκατομμυρίων νέων, που έβλεπαν την Aston Martin μόνο στα περιοδικά και έτρεχαν τις Κυριακές στο Τατόι για να απολαύσουν το σιρκουί, όπου έτρεχαν κάτι δίχρονα NSU, κάποια BMW 2002 και μια Σεβρολέττα του Τζόνι Πεσμαζόγλου και φαντάζονταν ότι βρίσκονταν στην πίστα της Ντεϊτόνα.
Ήταν και εκείνο του μουσικό θέμα των τίτλων της ταινίας, που έμοιαζε με τα κομμάτια των Shadows και έλιωνε στα ηλεκτρόφωνα Teppaz, με τα οποία γέμιζαν μουσική τα νεανικά πάρτι της εποχής. Επιτυχία χορευτική και το "σλόου" τραγούδι της ταινίας, με τον ομώνυμο τίτλο.
Ηθοποιός του West End ο Κόνερι, αντιλήφθηκε γρήγορα ότι είχε αρπάξει την ευκαιρία και δεν την άφησε να πάει χαμένη. Ο James Bond συνάντησε τον "Δόκτορα Νο", τον "Χρυσοδάκτυλο", γύρισε κι άλλες ταινίες και αποσύρθηκε εγκαίρως, για να δώσει τη θέση του στον ήδη κουρασμένο Ρότζερ Μουρ, που ήταν πολύ καλύτερος ως "Άγιος". Ο Πιρς Μπρόσναν ήταν πολύ καλός στον ίδιο ρόλο, μέχρι που φθάσαμε στον σημερινό, τον ξανθό Bond, τον Ντάνιελ Γκρεγκ.
-Την είδες την ταινία; Να πας να τη δεις. Ταινιάρα σου λέω!
Με τον Σταμάτη είμαστε μαζί από το γυμνάσιο. Όπως μου μίλησε για την πρώτη ταινία, το 1963, μου μίλησε και για την τελευταία! Πενήντα δύο χρόνια ολόκληρα, ο "007" εξακολουθεί να γοητεύει. Μέχρι και ο αξέχαστος Θανάσης Βέγγος, έφτιαξε τον "Πράκτορα Θου-Βου "000" και γύρισε την αξέχαστη κωμωδία "Επιχείρησις Γης Μαδιάμ"!
Πενήντα δύο χρόνια, ο James Bond έγινε ο "δικός μας πράκτορας". έπαιξε σε ελληνικές επιθεωρήσεις, έγινε ελληνική ταινία. Σας αφήνω, πρέπει να πάω να δω το "Spectre"...

eep logo